Ars Salutaris – Vaše zdravlje je naše umijeće

PARODONTOLOGIJA

Prije/poslije

 

Uvriježeno je mišljenje kako bolno zubno meso nije dovoljno ozbiljan razlog za posjetu zubaru.

Također, uvriježeno je mišljenje kako bolno zubno meso možemo sanirati i sami, kod kuće. No, manje je poznata činjenica da bolno zubno meso, ako se upalni proces ne tretira, može imati i znatno ozbiljnije posljedice poput trajnog gubitka zubi.

Ne izbjegavajte stručnu pomoć. Ne dopustite da Vam bolno zubno meso dodatno zakomplicira život.

U Ars Salutarisu to rješavamo brzo i bezbono.

RIJEČ DVIJE O PARODONTOLOGIJI

Potporne strukture zuba nazivamo stručnim pojmom „parodont“, a njegovim bolestima bavi se parodontologija. Parodont čine zubno meso (gingiva), kosti i vlakna koja zub vežu za kost. Bolesti potpornih struktura zuba uzrokovane su nakupljanjem naslaga na zubima (plak), te djelovanjem bakterija i otrova koji one pritom proizvode.

Upaljeno zubno meso je ozbiljna stvar, a Vi ne želite izgubiti savršeno zdravi zub samo zato jer ste čuli kako se to rješava kod kuće.

Dođite prije nego postane zaista ozbiljno.

Prvi pregled u poliklinici Ars Salutaris je BESPLATAN! Dogovorite svoj termin već danas!

Detaljnije informacije zatražite mailom na upiti@ars-salutaris.hr ili pozivom na broj +385 99 488 7470

Naše ljubazno osoblje odgovorit će Vam na sva vaša pitanja!

KAKO VAM MOŽEMO POMOĆI?

Ovisno o stadiju uznapredovalosti, bolesti parodonta dijelimo na dvije vrste:

GINGIVITIS

Gingivitis je početni stadij upale zubnog mesa i posve je izlječiv. Rani znaci nastupanja bolesti su crveno, otečeno i bolno zubno meso, te krvarenje prilikom četkanja zuba.

Uslijed Gingivitisa još ne dolazi do gubitka mekih i koštanih tkiva, ali ukoliko se bolest ne liječi, upala će se proširiti i uskoro će doći do kronične infekcije koju nazivamo Parodontitis.

PARODONTITIS

Kronična upala zubnog mesa konačno zahvaća kost koja podupire zub i razara vezivno tkivo zuba zbog čega dovodi pomičnosti, a onda i do potpunog gubitka zuba. Upravo je parodontitis najčešći razlog gubitka zubi kod odraslih osoba.

Započinje blagim simptomima poput crvenog, otečenog i bolnog zubnog mesa, ali vrlo brzo javljaju se ozbiljniji simptomi poput formiranja parodontnih džepova, povlačenja zubnog mesa, te klimavosti zubi, ali i onih društveno neugodnih simptoma poput lošeg zadaha.

PERIIMPLANTITIS

Periimplantitis je upala gingive i kosti oko implantata. U ranoj fazi, upala zahvaća samo gingivu i manifestira se blagim simptomima poput crvenila ili krvarenja gingive oko implantata. Jednom kada upala zahvati i kost simptomi postaju znatno ozbiljniji: oticanje, bol, gnojenje oko implantata i gubitak kosti.

Periimplantitis smatra se ozbiljim stomatološkim problemom čije liječenje je teško, s neizvjesnim rezultatima. Najveći problem predstavlja uklanjanje plaka i bakterija s neravne površine implantata.

Pritom, upalne promjene oko implantata napreduju brže nego kod prirodnih zubi. Nekoliko je razloga za to. Prije svega, u sluznici oko implantata manje je krvnih žilica zbog čega je to područje osjetljivije i manje otporno na upalne procese. Nadalje, dok su zdravi zubi za kost vezani parodontnim ligamentom koji „sidri“ zube u čeljusti, amortizira žvačne sile i štiti od upale, kod implantata parodontni ligament nedostaje.

Neki od čimbenika koji pospješuju pojavu periimplantitisa su:

  • Ranija parodontna bolest
  • Loša oralna higijena s velikim količinama plaka i kamenca u usnoj šupljini
  • Pušačke navike
  • Nekotrolirana šečerna bolest
  • Zaostali cement nakon postavljanja protetskog rada
  • Preopterećenje implantata u zagrizu

Ovdje u Ars Salutarisu, i gingivitisu i parodontitisu i periimplantitisu pristupamo jednako ozbiljno.

Gingivitis se uspješno tretira uklanjanjem zubnog plaka, te razbijanjem i temeljitim uklanjanjem tvrdih naslaga (zubni kamenac).

U slučaju parodontitisa, nakon što smo sanirali upaljenu gingivu, potrebno je poduzeti zahvat uklanjanja mekih i tvrdih naslaga u dubini parodontnih džepova, i to na površini zubnog korijena ispod razine zubnog mesa. Na taj način se sprječava daljnje napredovanje upale koja dovodi do razaranja parodonta.

U krajnjim slučajevima, ukoliko su defekti kosti veći, parodontitis treba tretirati i kirurškim metodama. Kirurškim zahvatom se uklanjanju defekti u kosti te upaljeno tkivo. Kako bi se omogućilo brže zacijeljivanje razorenog tkiva, te učvršćivanje zubi, koriste se nadomjesci kosti, membrane i faktori rasta.

Kod periimplantitisa valja naglasiti kako je ispravno preventivno ponašanje od ključne važnosti. Pacijentima s ugrađenim implantatima preporučamo redovito održavanje oralne higijene, te redovite kontrolne preglede kako bi se meke i tvrde zubne naslage uklonile pravovremeno, prije nego bakterije dovedu do upale.

OSNOVNI PODACI

Rezerviraj termin

    *Obavezna polja


    TOP