Ars Salutaris – Vaše zdravlje je naše umijeće

OPĆA STOMATOLOGIJA

 

Od preventive i njege mliječnih zubi, do odstranjivanja karijesa ili zubnog živca iz korijenskih kanala – sve to ulazi pod opću stomatologiju.

Ovdje u klinici Ars Salutaris probleme opće stomatologije shvaćamo ozbiljno. Tako ih i liječimo.

RIJEČ DVIJE O KARIJESU

Karijes je najčešća bolest u stomatologiji. No, znate li zaista što je karijes i kako zapravo nastaje?

Karijes je kronična bolest tvrdih zubnih tkiva koje ne miruje, nego napreduje u dubinu i širinu sve dok ne razori cijeli zub. Nastaje zbog manjkave oralne higijene i razvoja bakterija u usnoj šupljini. One se hrane ostacima hrane na površini zuba te proizvode kiseline koje otapaju zubno tkivo.

Karijes prvo napada površinski sloj zuba – caklinu – a ukoliko se pravovremeno ne tretira, vrlo brzo probija u unutrašnjost zuba – dentin. Za razliku od cakline, dentin je znatno slabije mineraliziran i manje otporan na djelovanje kiselina, zbog čega jednom kada probije u dentin, karijes drastično ubrzava svoje napredovanje. Bol se javlja tek tada, kada je oštećenje zuba veliko.

No, još uvijek nije prekasno. Još uvijek Vam možemo pomoći.

Prvi pregled u poliklinici Ars Salutaris je BESPLATAN! Dogovorite svoj termin već danas!

Detaljnije informacije zatražite mailom na upiti@ars-salutaris.hr ili pozivom na broj +385 99 488 7470

Naše ljubazno osoblje odgovorit će Vam na sva vaša pitanja!

KAKO VAM MOŽEMO POMOĆI?

ODSTRANJIVANJE KARIJESA

Liječenje zubi zahvaćenih karijesom ili traumom pokriva opća stomatologija. Cilj je uklanjanje zubnog tkiva inficiranog bakterijama, te ispunjavanje nastalog kaviteta ispunom (plombom) od odgovarajućeg materijala.

Uklanjanje zbunog karijesa podrazumijeva čišćenje karijesa koji se mora u potpunosti ukloniti kako ne bi došlo do njegovog ponovnog širenja nakon liječenja. Uklanjanje karijesa utrvđujemo dubinskim čiščenjem nakon kojeg slijedi postavljanje ispuna zbog zaštite zubi. Zahvat uklanjanja karijesa može se raditi pod lokalnom anestezijom, te je posve bezbolan.

KOMPOZITNI ISPUNI

Kompozitni ispuni poznatiji su pod nazivom „bijele“ plombe i danas predstavljaju estetski standard u liječenju zubi ispunom.

Kompozit je materijal koji odlično oponaša izgled prirodnog zuba. Svojom bojom i transparentnosti omogućuje estetiku, a dobrim mehaničkim svojstvima i tvrdoćom funkciju pojedinog zuba.

Velika prednost kompozita nad amalgamom (materijal od kojeg se izrađuju klasične „crne“ plombe) sastoji se u tome što je za izradu kompozitnog ispuna potrebno minimalno brusiti zubno tkivo jer se kompozitni ispuni kemijski vežu za zub, dok je kod amalgama potrebna posebna obrada zuba u kojoj se zubno tkivo ne štedi. Također, kompozit u svome sastavu ne sadrži ni metale ni živu.

Izgubljeni dio zuba nadomješta se tehnikom slojevitog nanošenja kompozita nakon što je prethodno nanesen adheziv („ljepilo“). Pritom je potrebno osigurati potpuno suho radno polje.

Posebnom lampom za polimerizaciju kompozit konačno prelazi u kruto stanje, a završna obrada uključuje usklađivanje zagriza i poliranje ispuna.

AMALGAMSKI ISPUNI

Amalgam je materijal koji u sebi sadrži veliku količinu raznih metala poput žive, olova, srebra i bakra. Za razliku od kompozita, amalgam se veže za zub mehanički, a preduvjet je izrada tzv. zubnog “ormarića” u koji smještamo “crnu” plombu.

Amalgamski ispuni estetski ne zadovoljavaju, danas se sve manje koriste, a i zbog metala u svom sastavu zagađuju okoliš.

ENDODONCIJA

No, ukoliko karijes prodre sve do zubnog živca (pulpe), pri čemu dolazi do izrazito jake, pulsirajuće boli, potreban je endodontski zahvat.

Cilj endodoncije je sačuvati zub od vađenja postupkom kojim odstranjujemo zubni živac iz korijenskih kanala, a kanale punimo posebnim materijalom koji zaustavlja prodor bakterija i omogućava da tkiva koja okružuju korijen zuba ostanu zdrava kako bi zub, čak i bez živca, ostao funkcionalno i estetski upotrebljiv.

Niti jedan zubni nadomjestak ne može u potpunosti nadoknaditi prirodni zub. Zato čak i kada karijes prodre sve do zubnog živca uzrokujući pulpitis (upala zubnog živca) učinit ćemo sve kako bismo spasili Vaš prirodni zub.

Endodontski tretman sastoji se od potpunog odstranjivanja inficiranog pulpnog tkiva, te čišćenja korijenskih kanala ručnim ili strojnim tehnikama. Osim mehaničkog čišćenja korijenskih kanala potrebno je i kemijski odstraniti bakterije otopinama za tu namjenu. To je mikrokirurški postupak za koji je nužna mikronska preciznost u radu.

Na kraju se zubni kanali ispunjavaju gutaperkom (materijal za punjenje korijenskih kanala) kako bi se zatvorio prolaz bakterijama.

Nakon rendgenske slike kojom potvrđujemo uspješnu terapiju, zub se zatvara ispunom; a nakon tri mjeseca potrebno je zub kontrolirati novom rendgenskom snimkom.

Ako je i tada zub bez simptoma, a rendgenski snimak bez osobitosti, pristupa se izradi definitivnog ispuna ili protetskog nadomjeska.

STROJNA ENDODONCIJA

Strojna endodoncija je suvremena stomatološka tehnologija kojom se povećava uspješnost izlječenja zubnog korijena i skraćuje vrijeme trajanja terapije.

Danas se na tržištu nalazi nekoliko sustava instrumenata za strojnu obradu korijenskih kanala koji se međusobno razlikuju po konstrukciji instrumenata i tehnikama instrumentacije.

Strojnim je instrumentima obrada korijenskih kanala brža, efikasnija i temeljitija od ručne obrade, a time i puno ugodnija za pacijenta.

REVIZIJA PUNJENJA KORIJENSKOG KANALA

U slučajevima neuspješnog endodontskog liječenja potrebna je revizija punjenja korijenskog kanala. Revizija endodontskog punjenja je postupak kojim se uklanja materijal za punjenje iz korijenskog kanala i nastoje se ukloniti mikroorganizmi u kanalnom prostoru. Ponovnim punjenjem, nakon obrade stijenki i dezinfekcije prostora, nastojimo osigurati trodimenzionalno brtvljenje endodontskog prostora. Najčešći razlog neuspješnog pimarnog ertodonstskog liječenja je nazočnost bakterija u sustavu korijenskog kanala.

Prvi pregled u poliklinici Ars Salutaris je BESPLATAN! Dogovorite svoj termin već danas!

Detaljnije informacije zatražite mailom na upiti@ars-salutaris.hr ili pozivom na broj +385 99 488 7470

Naše ljubazno osoblje odgovorit će Vam na sva vaša pitanja!

DJEČJA STOMATOLOGIJA

Rana iskustva sa stomatologom i stomatološkom ordinacijom   uvelike će odrediti na koji način će se dijete odnositi prema zdravlju svojih zuba kasnije tijekom života. Zato treba započeti nježno, strpljivo i s puno razumijevanja.

Prvi posjet za dijete mora proći bezbrižno, kroz upoznavanje djeteta sa stomatološkim okruženjem i instrumentarijem. Cilj je razbijanje djetetovih predrasuda, ukoliko postoje, već pri prvom susretu. Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije i Američke akademiju za dječju stomatologiju, prvi djetetov posjet stomatologu trebao bi uslijediti odmah nakon nicanja prvih zuba ili najkasnije unutar šest mjeseci nakon toga.

No, dječja stomatologija zapravo započinje puno prije djetetovog prvog dolaska – edukacijom roditelja o prehrani djeteta i uputama o ispravnom provođenju oralne higijene kod kuće.

Roditeljima prije svega savjetujemo da vode brigu o djetetovim prehrambenim navikama. Zbog velikog utjecaja prehrane na nastanak karijesa, djetetova prehrana trebala bi biti uravnotežena, sa što manje rafiniranih šećera koje nalazimo u slatkim napicima, čokoladi, bombonima i sl.

Naravno, nemoguće je u potpunosti izbjeći slatkiše i grickalice. Zato je važno ispravno provoditi oralnu higijenu i svoje dijete od najranije dobi usmjeravati ka zdravim i preventivnim navikama.

NEKOLIKO PRAKTIČNIH SAVJETA:

  1. Zube je potrebno četkati dva puta dnevno (ujutro i navečer) laganim kružnim pokretima
  2. Dobar je odabir četkica s malom glavom i mekanim vlaknima
  3. Količina zubne paste neka bude primjerena djetetovoj dobi u količini veličine zrna graška
  4. Prijelaz između zuba i zubnog mesa treba se dobro očistiti od naslaga hrane kružnim pokretima jer je to mjesto najlakšeg nakupljanja bakterija
  5. Djeci je potreban nadzor i pomoć pri četkanju zuba do polaska u školu, a nakon osme godine mogu biti potpuno samostalna
  6. Četkanje zuba lakše može postati navikom ako se pretvori u ugodan i zabavan ritual za dijete

ŠTO MOŽEMO UČINITI DA POMOGNEMO VAŠEM DJETETU?

U cilju dječje stomatologije je izgradnja roditeljske svijesti o važnosti očuvanja mliječnih zuba.

Pojavom karijesa kod mliječnih zuba dolazi do nakupljanja bakterija u usnoj šupljini, te trajni zubi niču u potencijalno kariogenoj okolini. Zbog toga liječimo mliječne zube. Zdravi mliječni zubi su djetetu potrebni kako bi mogao kvalitetno jesti, pravilno govoriti i izgovarati glasove, imati pravilan rast i razvoj čeljusti, a potpuni zubni niz koji pridonosi skladnom izgledu lica doprinosi i djetetovom urednom psihološkom razvoju. No, ukoliko do karijesa mliječnog zuba već dođe, isti se treba odstraniti i treba se napraviti ispun kako ne bi došlo do zahvaćanja živca.

Edukacija roditelja važna je i za prevenciju ortodontskih anomalija.

Roditelje treba upoznati sa činjenicom kako loše navike žvakanja, disanje na usta, sisanje duda Varalica, i sisanje prsta, dovode do promjena u normalnom rastu i razvoju lica i čeljusti. Tako se mijenja i pozicija zuba u zubnim lukovima, te dolazi do rane potrebe za ortodontskom terapijom.

ŠTO JE RANI DJEČJI KARIJES („KARIJES BOČICE“ ILI CIRKULARNI KARIJES)?

U dječjoj stomatologiji se često susrećemo s pojavom specifične bolesti mliječnih zuba u vrlo ranoj dobi. Definira se kao postojanje najmanje jedne karijesne lezije mliječnog zuba u djeteta mlađeg od šest godina.

Riječ je o infektivnoj bolesti koja nastaje uslijed rane kolonizacije usne šupljine bakterijom Streptococcus mutans, i to tijekom prve i druge godine života. Bakterija se s majke prenosi na dijete. Pogoduje mu visoka količina rafiniranih ugljikohidrata u prehrani djeteta i slaba oralna higijena.

Prevencija se postiže edukacijom roditelja o često lošoj navici “čekanja” prvog karijesa mliječnog zuba za prvi odlazak stomatologu. Majka ne bi trebala isprobavati djetetovu hranu istim priborom za jelo kojom hrani dijete, uspavljivati dijete bočicom sa slatkim napitkom, te noću dojiti, a da se poslije hranjenja djetetovi zubi ne očiste.

ŠTO SU ERUPTIVNA CISTA I ERUPTIVNI HEMATOM?

Dječji stomatolog treba umiriti roditelja objašnjenjem da se ne radi o pravoj cisti već o poremećaju u nicanju zuba.

To je cistična tvorba koja se gotovo uvijek pojavljuje na mjestu erupcije mliječnih zuba nekoliko tjedana prije pojavljivanja zuba u ustima, a nastaje zbog nemogućnosti da zub prodre kroz barijeru gingivnog sloja kako bi niknuo. Moguće je da se pojavi i prilikom nicanja trajnih zuba.

Klinički se manifestira edemom tamno plave boje najčešće u području mliječnih kutnjaka. Terapija nije potrebna jer se cista spontano prazni od sukrvave i serozne tekućine. Nestaje ubrzo nakon nicanja zuba u usnu šupljinu.

ŠTO JE PEČAĆENJE ZUBNIH FISURA?

Pečaćenje zubnih fisura standardni je postupak u dječjoj stomatologiji sa svrhom zaštite fisure, tj. jamice mladih trajnih zuba od zadržavanja plaka i prodora bakterija koje uzrokuju zubni karijes.

Postupak se izvodi nakon nicanja zuba, a sam je postupak relativno jednostavan i bezbolan za dijete. Jamice mladih trajnih zuba ispunimo posebnim materijalom i time dobijemo glatku površinu na kojoj se smanjeno nakuplja plak, a time i bakterije koje nagrižu zubnu caklinu uzrokuju zubni karijes.

ŠTO JE ART TEHNIKA ISPUNA U DJECE?

ART (atraumatski restaurativni postupak) je način liječenja karijesa u dječjoj stomatologiji postupnim odstranjivanjem istog bez uporabe strojnih stomatoloških instrumenata. Prilikom postupka odstranjuje se samo vanjski sloj karijesnog dentina, dok se tvrdi unutarnji sloj karijesne lezije ostavlja netaknut i prekriva posebnim staklenoionomernim cementom.

Ova metoda zahtijeva minimalna tehnička sredstva, te predstavlja mogućnost liječenja djece u zemljama u razvoju. Poželjno ju je koristiti kod vrlo male i nekooperativne djece jer nema uporabe strojne stomatološke aparature koja može uzrokovati strah i odbijanje suradnje djeteta.

OZLJEDE ZUBA U DJEČJOJ DOBI

U dječjoj stomatologiji, djeca od druge do četvrte godine s mliječnim zubima, i djeca od sedme do desete godine s trajnim zubima, smatraju se rizičnim skupinama za nastanak ozljeda.

U toj dobi djeca imaju jaku potrebu za istraživanjem okoline, pa su zbog razmjerno nerazvijene i neusklađene motorike, te nesposobnosti procjene opasnosti sklonija ozljedama. Prijelomi krune i korijena, te potpuno izbijanje gornjih prednjih zuba ubrajaju se u najčešće ozljede.

U slučajevima avulzije (izbijeni zub) treba hitno posjetiti stomatologa, a roditelj treba izbijeni zub lagano vratiti u njegovo ležište. Kontaminirani zub potrebno je lagano isprati pod mlazom tekuće vode, bez uporabe jakih dezinficijensa ili struganja korijena, jer bismo time oštetili još uvijek vitalni periodontalni ligament čija vlakna “drže” zub u njegovom ležištu. Kao drugu opciju roditelj može kontaminirani zub prenijeti do stamotologa u slini, fiziološkoj otopini ili mlijeku. Kako bismo omogućili veću uspješnost replantacije (“vraćanje” zuba u ležište), osim adekvatnog medija za prijenos i pohranu izbijenog zuba, potrebno je cijeli postupak napraviti unutar trideset minuta.

Sportovi poput hokeja na ledu, karatea i sl. zahtijevaju preventivnu izradu dentalnog štitnika (zaštitna udlaga ) kod stomatologa, a u školama bi trebalo provesti edukaciju kako preventivno djelovati na smanjenje učestalosti ozljeda zuba kod djece.

 

OSNOVNI PODACI

Trajanje: 15min/2h
Anestezija: lokalna
Boravak: 1 – 2 dana
Povratak društvenim aktivnostima: nakon 2h
Savjeti za oporavak: redovna higijena, analgetici pp, antibiotici

Prije/poslije

Rezerviraj termin

    *Obavezna polja


    TOP