Ars Salutaris – Vaše zdravlje je naše umijeće

STOMATOLOŠKA PROTETIKA

Prije/poslije

 

Nedostatak zubi uzrokuje promjene na Vašem izgledu i funkciji. Vaš zagriz više nije isti. Vaš izgovor glasova više nije isti. U klinici Ars Salutaris raspolažemo širokim rasponom protetskih rješenja. Zajedno ćemo odabrati idealno rješenje baš za Vas.

RIJEČ DVIJE O STOMATOLOŠKOJ PROTETICI

Izgubljene zube nadoknađujemo protetskim nadomjescima uz pomoć konvencionalnih i suvremenih, sofisticiranih tehnologija.

U poliklinici Ars Salutaris koristimo naprednu kompjutersku tehnologiju CAD CAM. Vrhunska tehnologija punog naziva Computer-Aided-Design/Computer-Aided-Manufacture, kompjuterska je simulacija koja omogućava dizajn i izradu svih vrsta protetskih radova (inlaya, onlaya, krunica i mostova).
Takvi radovi su savršeno anatomskog oblika, veličine i estetike.

Korištenjem CAD/CAM tehnologije postupak izrade protetskih radova je brz i jednostavan. Uz pomoć specijalne kamere (skenera) uzima se digitalni otisak zuba. Takav otisak kompjuterskom se obradom pretvara u 3D model što omogućuje stomatologu precizno dizajniranje krunice.

Potom slijedi mehanička proizvodnja (glodanje ili printanje) unaprijed pripremljenih blokova koji se pretvaraju u vjerne prototipove zadanog dizajna odnosno budućeg zuba, a prema potrebi se mogu dodatno individualizirati nanošenjem posebnih nijansi, kako bi se vjerno imitirala boja prirodnog zuba.

Materijal koji se najčešće koristi u CAD/CAM tehnologiji je cirkonij. On zamjenjuje metalne konstrukcije koje su prije korištene ispod završnog sloja keramike. Zubi iz cirkonija su izrazito izdržljivi i predstavljaju vrhunsku estetiku u dentalnoj medicini.

Prvi pregled u poliklinici Ars Salutaris je BESPLATAN! Dogovorite svoj termin već danas!

Detaljnije informacije zatražite mailom na upiti@ars-salutaris.hr ili pozivom na broj +385 99 488 7470

Naše ljubazno osoblje odgovorit će Vam na sva vaša pitanja!

KAKO VAM MOŽEMO POMOĆI?

U dogovoru s našim specijalistom protetike možete odabrati između predloženih terapeutskih postupaka i mišljenja.

ZUBNE LJUSKICE

Ljuskice su tanki transparentni nadomjesci izrađeni od potpune keramike koji se lijepe na prednje plohe izbrušenih zuba i pomoću kojih je moguće ostvariti maksimum u estetskom i funkcionalnom smislu. Pomoću ljuskica se mogu ispraviti manji estetski nedostaci poput obojenosti, napuknuća ili istrošenosti samih zuba. Prije postavljanja ljuskica zubi se trebaju malo izbrusiti, najčešće od 0.3 do 0.5 milimetara. Tako zub ostaje zdrav i ne gubi se nimalo zubnog tkiva.

Ljuskice za zube se lijepe, odnosno cementiraju na prirodne zube posebnim tehnikama lijepljenja koje su potpuno sigurne i neinvazivne. Nakon postavljanja ljuskica neko se vrijeme može osjećati osjetljivost na toplo ili hladno koja brzo prolazi.

Za potpuno očuvanje prirodnih zubi se mogu postaviti zubne ljuskice bez brušenja. Takve ljuskice mogu poslužiti i kao proba za prave ljuskice koje će se postavljati.

Kompozitne ljuskice nisu iste kao prave keramičke, jer se rade od kompozitnog materijala. Nisu jednake kvalitete, jer traju kraće te se vremenom troše, ali su zato jeftinije.

Tri su najčešća razloga za odabir zubne ljuskice:

  • Promjena položaja zuba
  • Razmak između zuba
  • Promjena oblika zuba ili pukotine

KRUNICE I MOSTOVI

Krunice i mostovi su estetski keramički radovi koji za razliku od ljuskica u cijelosti prekrivaju prirodne zube ili implantate. Za izradu krunice nužno je postojanje zuba ili barem njegova korijena dovoljno funkcionalnog za opskrbu krunicom. Za izradu mosta potrebna su barem dva sačuvana zuba ili njihova korijena koji mogu poslužiti kao uporište za most.

Postavljanju krunica prethodi brušenje prirodnih zubi. Prema njima se uzima otisak i izrađuju krunice. Zubi se moraju brusiti, stanjiti se, kako bi navlake izgledale što prirodnije.

Na dugoročnu uspješnost zahvata utjecat će i higijena usne šupljine te redovite kontrole. Osim što služi kao estetski nadomjestak, krunica će biti i adekvatna zaštita na zubima koji su bili jače oštećeni karijesom ili kod onih na kojima nije postojala mogućnost stavljanja ispuna.

Dok krunice prekrivaju samo jedan zub, mostovima možemo nadoknaditi prazan bezubi prostor, tj. više izgubljenih zuba.

Bez mostova, prostori u kojima nedostaju zubi mogu uzrokovati pomicanje više zuba, što može dovesti do problema sa zagrizom i/ili smetnji u kretnjama čeljusti.

ZUBNE PROTEZE

Mobilne proteze su mobilni protetski nadomjesci dizajnirani kako bi Vam zamijenili izgubljene zube. U ustima su poduprte mekim tkivom i tvrdim strukturama (kost ili preostali zubi, te implantati).

Razlikujemo dvije vrste zubnih proteza – djelomične (parcijalne) i potpune (totalne).

Gubitak svih prirodnih zubi dovodi do gubitka važnih funkcija stomatognatog sustava (žvakanje, gutanje, govor i izgled). Te funkcije ponovno uspostavljamo pravilno izrađenom potpunom protezom. Ako je proteza pravilno izrađena, većina pacijenata će se dobro adaptirati na protezu. Glavnim čimbenikom prihvaćanja proteze pretpostavlja se njena stabilnost s obzirom na to da pacijenti kao glavni razlog nezadovoljstva navode nestabilnost i neugodu tijekom nošenja, i to uglavnom donje potpune proteze. Problem nestabilnosti potpune proteze u današnje vrijeme se rješava implantatima.

PROTEZE NA IMPLANTATIMA

U slučajevima potpunog gubitka zuba s dovoljno očuvane kosti, nudimo rješenja proteza sidrenih na implantatima. Takve proteze i dalje su mobilne i moguće ih je stavljati/skidati samostalno, no učvršćene su elementima koje priliježu ili se “kvače” na implantate.

Veza između implantata i proteze omogućuje stabilnost proteze koja je inače podložna pomicanju zbog djelovanja snažnih mišića obraza i jezika.

Vezanjem proteze za implantate onemogućeni su pomaci i izbacivanje proteze iz usta.

Rezerviraj termin

    *Obavezna polja


    TOP