IZBJELJIVANJE ZUBI

Rezervirajte besplatne konzultacije

  *Obavezna polja


   

  Znate li da osmijeh od samo četiri stotinke sekunde pokreće emocionalni pozitivni pomak kod našeg sugovornika? Neka vaš osmijeh bude blistav kako biste ga uvijek mogli spremno pokloniti ljudima oko sebe.

  Što je to izbjeljivanje zubi?

  Izbjeljivanje zuba je metoda vraćanja prirodne „bjeline“ zuba. Izbjeljivanje zubi svrstavamo u kozmetičko-estetski postupak koji nije neophodan za poboljšanje zdravlja, iako može poboljšati samopouzdanje pacijenta.

  Zube je moguće izbijeliti profesionalno u stomatološkoj ordinaciji ili samostalno u kućnim uvjetima po uputama stomatologa.

  Zašto bismo izbijelili zube?

  Indikacije za postupak izbjeljivanja su nezadovoljstvo pacijenta vlastitom bojom zuba te diskoloracije zuba. Obojenja zuba dijelimo na endogena i egzogena tj. unutrašnja i vanjska.

  Endogena obojenja su posljedica uzimanja antibiotika u prošlosti (tetraciklini), dentalne fluoroze, stanja poput dentinogenesis i amelogenesis imperfecta, novorođenačke žutice, porfirije itd.

  Egzogena obojenja nastaju radi karijesa, tvrdih zubnih naslaga i kamenca, mrlja i pigmentacija od pušenja i učestalog konzumiranja obojenih pića poput kave, čaja, crnog vina i slično.

  Je li izbjeljivanje zuba sigurno?

  Današnji standardi, protokoli i materijali u postupku izbjeljivanja doveli su do toga da nema nikakvih štetnih posljedica po zdravlje zuba i gingive,  iako se može javiti postoperativna preosjetljivost koja bi trebala prestati tijekom 48 sati nakon zahvata i ponekad manje prolazne iritacije zubnog mesa.

  Ponavljanje postupka izbjeljivanja zuba treba ograničiti na svakih 6 do 8 mjeseci, a najbolje svakih 12 do 15 mjeseci.

  Preučestalim ponavljanjem zahvata zubi postaju suviše dehidrirani te tako podložniji upijanju štetnih agenasa iz okoliša.

  Kako se provodi izbjeljivanje?

  Izbjeljivati se mogu svi zubi koji su potamnjeli, a da nemaju karijes, upalu zubnog mesa ili parodontološke simptome  poput ogoljelih zubnih vratova i klinički vidljivih “džepova” gingive. Zahvat se može obaviti tek nakon odstranjivanja zubnog kamenca i pjeskarenja i poliranja zubi. Moderno izbjeljivanje zuba vrši se uz pomoć hidrogen peroksidnih i karbamid peroksidnih preparata.

  Caklina je odgovorna za bijeli sjaj zubi i estetiku osmijeha. Prirodna boja cakline je prozirno bijela i ovisi od boje drugih zubnih struktura koje se nalaze ispod nje. Kako se caklina troši i postaje sve tanjom, prirodno tamnija žuta boja dentina dolazi do izražaja te se čitav zub doima tamnijim. Porozna struktura dentina upija vanjske ili unutrašnje pigmente i mijenja boju zuba, ako se caklina tijekom vremena stanjila.

  Što ne možemo postići izbjeljivanjem zuba?

  Pigmentacije i obojenja kao posljedica karijesa ili oksida amalgamskih ispuna ne mogu se izbijeliti. Fluorozne mrlje kod pacijenata, bilo zbog povećane koncentracije u vodi za piće ili uslijed uzimanja tableta s fluorom, također se ne mogu izbijeliti. Pacijenti koji su kao djeca primali tetraciklinske antibiotike zbog infekcije uha imaju obojenost zubi koju je teško sanirati.

  Efekt izbjeljivanja zuba ne možemo postići na umjetnim protetskim nadomjescima poput krunica i mostova te na zubnim plombama te bi iste valjalo zamijeniti novim nakon tretmana izbjeljivanja zuba.

  Potrebno je pričekati 14 dana nakon izbjeljivanja zuba, jer zbog zaostatnog kisika koji se oslobađa iz vodikovog peroksida, može doći do slabije veze kompozitnog ispuna s tvrdim zubnim tkivima.

  Tko nije kandidat za izbjeljivanje zuba?

  • pacijenti koji boluju od gingivitisa i/ili parodontitisa te imaju ogoljele zubne vratove
  • izrazita preosjetljivost zubi na podražaje
  • pacijenti u tijeku ortodontske terapije
  • trudnice i dojilje (radi nedovoljno znanstvenih podataka o utjecaju materijala za izbjeljivanje zuba na fetus)
  • fluorozna i tetraciklinska obojenja zubi
  • jaka obojenja nakon liječenja zuba

  Zašto je bolje zube izbijeliti u stomatološkoj ordinaciji?

  Mnogobrojne paste za zube, trakice, gelove i olovke za izbjeljivanje zuba moguće je s lakoćom nabaviti za kućnu upotrebu. Takve paste za zube sadrže abrazivna zrnca i blagu koncentraciju karbamid peroksida.

  Internet nudi razne savjete za izbjeljivanje zuba u vidu “recepata” koje može svatko napraviti ili raznih preparata sumnjiva djelovanja te je naša dužnost pacijenta upozoriti na takve opasnosti.

  Izrada udlaga za izbjeljivanje (“nosača” gela) kod stomatologa je bezbolna metoda izbjeljivanja zuba kod kuće. Ta metoda izvrsna je i za održavanje postignutog rezultata nakon što su pacijentu zubi izbijeljeni postupkom u stomatološkoj ordinaciji ili za manje korekcije boje zuba.

  Bitno je naglasiti da jedino postupak profesionalnog izbjeljivanja zuba u stomatološkoj ordinaciji  daje dobar i vidljiv rezultat odmah nakon završetka, dok je kod ostalih metoda potrebno više vremena i strpljenja.

  Metode izbjeljivanja zubi

  ZOOM izbjeljivanje  zubi

  Ova metoda izbjeljivanja zuba u ordinaciji daje odličan rezultat izbjeljivanja za više nijansi. Tretman traje oko jedan sat i obavlja se u jednoj posjeti.

  Princip je aktivacija gela vodik-peroksida pomoću svjetlosti ZOOM lampe koja doprinosi intenzivnijem rezultatu.

  Vodikov peroksid prodirući kroz caklinu dopire do dentinske površine gdje raspadom na vodu i kisik počinje kemijska reakcija dodatno pojačana utjecajem svjetlosti. Aktivni kisik je taj koji svojim djelovanjem uklanja obojenja zubi. Postupku prethodi odstranjivanje zubnog kamenca i poliranje zubi kako bismo imali potpuno čiste i suhe površine. Potom se na zubno meso nanosi posebni zaštitni materijal koji se lampom za polimerizaciju stvrdnjava te štiti gingivu od iritacija. Nakon toga se vidljive površine zuba prekrivaju gelom vodikovog peroksida te se uključuje ZOOM lampa za aktivaciju. Ova metoda sastoji se od četiri koraka od kojih svaki traje po petnaest minuta.

  Ako je pacijent zadovoljan bojom prije isteka vremena ili ima osjetljivost na hladno, postupak se može prekinuti u svakom trenutku. Kod većine pacijenata zahvat izbjeljivanja zubi ZOOM metodom prođe bez simptoma, dok se kod manjeg broja pacijenata javlja preosjetljivost i neugoda tijekom postupka.

  Za održavanje rezultata preporučuje se koristiti individualne udlage s gelom niže koncentracije za kućnu upotrebu. Zubi koji prirodno imaju žuto-smeđu nijansu bolje reagiraju na ovaj postupak od zubi koji su prirodno sivo-plavkaste nijanse.

  Opalescence boost

  Izbjeljivanje zubi odvija se kemijskom reakcijom bez svjetlosne aktivacije lampom. Tretman traje manje od sat vremena.

  Aplikaciji gela vodikovog peroksida na zubne površine prethodi pažljiva zaštita zubnog mesa. Rezultat je vidljiv odmah po završetku tretmana, a moguća je prolazna preosjetljivost zubi.

  Lasersko izbjeljivanje zubi

  Laserske zrake služe za aktivaciju vodikovog peroksida koji izbjeljuje zube. Tretman traje oko sat vremena te je moguće izbijeliti zube za dvije do tri nijanse.

  Moguća je prolazna osjetljivost zubi na hladno nakon postupka.

  Izbjeljivanje jednog (devitaliziranog) zuba

  Devitaliziran (“mrtav”) zub potamnio nakon endodoncije (“vađenja” živca) može se izbijeliti tzv. unutrašnjim izbjeljivanjem kako bi se vratila estetika zubnog niza. Iako ta metoda pruža zadovoljavajući rezultat, postupak je potrebno ponavljati otprilike svakih godinu i pol do dvije.

  U otvor sa stražnje strane zuba unosi se gel karbamid peroksida ili smjesa hidrogena i natrijum perborata koji izbjeljuju avitalni zub iznutra. Ako je u pitanju postavljanje smjese hidrogena i natrijum perborata u zubnu komoru (tzv. Walking bleach tehnika), trebalo bi dolaziti u ordinaciju svaka dva dana na zamjenu ovog materijala u zubu.

  Potamnjeli zub nakon traume

  Nakon traume često je krvarenje u zubu i propadanje zubnog živca. Kako se razgrađuje krv koja ulazi u dentinske kanaliće tako se talože njeni raspadni produkti zbog kojih zub poprima sivkastu boju.

  Nakon završetka liječenja tog zuba i punjenja zubnog kanala može se izvršiti izbjeljivanje zuba. Postupak se sastoji u aplikaciji gela za izbjeljivanje u zubnu komoru te privremeno zatvaranje zubnog otvora materijalom za ispun.

  Nakon ponovljenog postupka do postizanja željene nijanse pristupa se izradi definitivnog ispuna na tom zubu.

  Prednosti i nedostatci izbjeljivanja zuba

  Postupak izbjeljivanja zuba može pridonijeti zadovoljstvu pacijenta vlastitim osmijehom i samim time poboljšanjem samopouzdanja. Lijep osmijeh dovodi do lakšeg socijalnog povezivanja među ljudima.

  Iako dokazano taj postupak ne šteti zubima niti narušava njihovu strukturnu površinu, moguća postoperativna preosjetljivost može biti neugodna i bolna. U najvećem broju slučajeva preosjetljivost je prolaznog karaktera i simptomi nestaju u roku 48 sati. Nastaje zbog trenutnih iritacija zubnog živca kemijskim preparatom i toplinom kod svjetlosne aktivacije. Također minorna oštećenja i sitne opekline zubnog mesa prolaze u kratkom vremenskom roku.

  Svaki pacijent dužan je svome stomatologu navesti sve kućne proizvode koje koristi ili je koristio za izbjeljivanje zubi kao i da li je do sada bio podvrgnut istom postupku kod drugog stomatologa. Time se smanjuju moguće štetne posljedice trajne preosjetljivosti i bolnosti zuba na hladno i neprirodni osmijeh s prebijelim zubima.

  Ako se pacijent drži uputa svog stomatologa tijekom i nakon postupka rezultat i obostrano zadovoljstvo ne mogu izostati.

  Navike pacijenata nakon izbjeljivanja zuba

  Tretman profesionalnog izbjeljivanja u stomatološkoj ordinaciji u trajanju od sat vremena dovest će do vidljivog estetskog rezultata i zadovoljstva pacijenta.

  Međutim, pacijent mora biti motiviran i pripravan na održavanje postignutog rezultata, a to uključuje prehranu nekromogenom hranom (hranom koja nije tamna zbog pigmenata boje) i izbjegavanja pušenja cigareta i učestalog konzumiranja crne kave i tamnog čaja.

  Ovih pravila treba se pridržavati minimalno sedam dana, ali naravno, ako takve navike postanu životne navike, rezultat će trajati duže i boja zubi će biti postojana.

  Izbjeljivanje zubi u Zagrebu

  U našoj stomatološkoj poliklinici u Zagrebu nudimo uslugu izbjeljivanja zubi pomoću suvremene ZOOM tehnologije opisane u prethodnom tekstu. Cijela procedura traje oko sat vremena, a postojeća boja zuba se mijenja u nekoliko nijansi svjetliju.

  Rezultat je odmah vidljiv, a mi vam stojimo na raspolaganju za sve detalje i pitanja kako biste što duže vremena zadržali vaš novi blistav osmijeh.

  Cijena izbjeljivanja zubi

  Cijena izbjeljivanja zuba ovisi o tome da li se postupak provodi profesionalno u stomatološkoj ordinaciji ili samostalno u vlastitom domu.

  S obzirom na mogućnost izbora između više metoda prisutnih na tržištu, konačna cijena izbjeljivanja zubi formira se sukladno tome.

  TOP