Ars Salutaris – Vaše zdravlje je naše umijeće

ORALNA KIRURGIJA

Prije/poslije

 

U određenim slučajevima, stomatološko liječenje uključuje i kirurške zahvate unutar oralne šupljine pacijenta.

To su zahvati koji uglavnom ne traju dugo i posve su bezbolni obzirom da se provode pod djelovanjem lokalne anestezije, no od presudne su važnosti za krajnju uspješnost liječenja.

Javite nam se bez straha, naši specijalisti kirurzi i doktori dentalne medicine ponudit će Vam sve potrebne informacije i najbolje rješenje za Vaše probleme.

RIJEČ DVIJE O ORALNOJ KIRURGIJI

Niz kirurških zahvata koji se provode u stomatologiji nazivamo zajedničkim nazivom „oralna kirurgija“. Svi zahvati oralne kirurugije imaju za cilj poboljšanje nepovoljnih anatomskih ili bioloških uvjeta unutar oralnog područja pacijenta.

Među najčešće zahvate oralne kirurgije ubrajamo zahvate kao što su:

 • Ekstrakcija zuba
 • Kirurško vađenje umnjaka i zaostalih korijena,
 • Podizanje sinusa ili nivelacija grebena u svrhu ugradnje implantata,
 • Apikotomija
 • Alveotomija
 • Cistektomija

Zahvati se izvode pod djelovanjem lokalne anestezije i posve su bezbolni. Ipak, uspješnost zahvata uvelike će ovisiti o ponašanju pacijenta u danima neposredno nakon samog zahvata. Zbog toga svojim pacijentima preporučamo da se strogo pridržavaju preporuka stomatologa kako bi se izbjegle evenutalne post-operativne komplikacije u usnoj šupljini.

Neke od preporuka su:

 • Stavljati hladne obloge na mjesto zahvata, izvana preko kožeDan nakon zahvata ne ispirati usta. Nakon toga, ukoliko izostane krvarenje, usta treba redovito ispirati fiziološkom otopinom, hladnim čajem od žalfije ili antiseptikom, svaka 4 sata tijekom nekoliko dana
 • Konci se skidaju 10 – 14 dana nakon zahvata, ukoliko nisu resortiptivni. Nakon zahvata, preporuča se konce svakodnevno čistiti nekom od gore spomenutih tekućina.
 • Ako se sukrvica ili krvarenje nastavi i nakon 2-3 dana od zahvata obratite se svom liječniku za pomoć.
 • Neposredno nakon zahvata izbjegavati vruću hranu i napitke, a u danima nakon zahvata jesti tekuću ili jako mekanu hranu.
 • Pridržavati se uputa stomatologa o načinu korištenja propisanog antibiotike i analgetika lijeka nakon zahvata.
 • Ovdje u klinici Ars Salutaris osigurat ćemo sve uvjete da bezbrižno i opušteno pristupite svom zahvatu, a u slučaju eventualnih post-operativnih komplikacija svojim pacijentima stojimo maksimalno na raspolaganju.

Prvi pregled u poliklinici Ars Salutaris je BESPLATAN! Dogovorite svoj termin već danas!

Detaljnije informacije zatražite mailom na upiti@ars-salutaris.hr ili pozivom na broj +385 99 488 7470

Naše ljubazno osoblje odgovorit će Vam na sva vaša pitanja!

KAKO VAM MOŽEMO POMOĆI?

EKSTRAKCIJA ZUBI

Ekstrakcija zubi je zahvat vađenja zuba ili njegovih ostataka iz koštane čašice (alveole). Najčešći razlozi za ekstrakciju su:

 • duboki karijes, nemogućnost liječenja upalnih bolesti zuba
 • cista koja uništava kost i veliki upalni proces koji zahvaća dio kosti oko korijena zuba a nije ih moguće sanirati cistektomijom odnosno apikotomijom,
 • ortodontski razlozi (nedostatak mjesta),
 • frakturirani (slomljeni) korijen zuba,
 • impaktirani i retinirani (ukliješteni) zub
 • mliječni zubi koji ne ispadaju spontano.

ALVEOTOMIJA (VAĐENJE ZUBA UMNJAKA I NEIZRASLIH ZUBI)

Najčešći zahvat u oralnoj kirurgiji svakako je vađenje zuba. Do toga uglavnom dolazi zbog dubokih karijesa, parodontitisa u naprednoj fazi ili upalnih periapikalnih procesa. No, najviše operativnih zahvata vađenja zuba u stomatološkoj praksi vezano je uz vađenje umnjaka.

Kako nam umnjaci izrastaju zadnji, vrlo se često susrećemo sa slučajevima potpuno ili djelomično impaktiranih (neizraslih) i retiniranih umnjaka jer kod mnogih pacijenata u odrasloj dobi jednostavno ne ostane dovoljno mjesta u čeljusti za umnjake.

Impaktirani i retinirani zubi su zubi koji su se potpuno formirali unutar kosti, ali nisu iznikli u zubnom luku niti izvan njega. Najčešće je riječ o umnjacima i očnjacima. Sama pojava neizniklih zuba nije indikacija za njihovo vađenje, no zahvat se preporuča zbog eventualnih komplikacija do kojih njihovo djelovanje može dovesti – perikoronitis ili zbijenost frontalnih zuba.

Oralno-kirurški zahvat alveotomije vrši se pod lokalnom anestezijom i traje od 30 do 45 minuta. Zahvat podrazumijeva ciljano odstranjenje kosti koja okružuje umnjak te onemogućuje njegovo izvlačenje. Nakon uklanjanja njegovog koštanog oklopa slijedi ekstrakcija zuba.

APIKOTOMIJA

Apikotomija je oralno-kirurški zahvat kojim se uklanja vrh korijena zuba zajedno s periapikalnim upalnim žarištem. Indikacija za apikotomiju su upalni procesi koji perzistiraju oko vrška korijena zuba, a koji se ne mogu liječiti klasičnom endodontskom terapijom. Upala područja kosti oko vrška korijena najčešće nastaje zbog nesanirane kronične upale zuba ili frakture. Zahvatom spašavamo zub koji bismo inače morali izvaditi, vraćamo zdravlje u upalno područje zuba, te zaustavljamo bol.

Zahvat apikotomije provodi se u lokalnoj anesteziji i traje od 30 do 60 minuta.

Zahvat započinje podizanjem režnja zubnog mesa i odstranjenjem djelića kosti iznad područja vrška korijena. Zahvatom se uklanja vrh korijena zuba zajedno s upalnim procesom u kosti. Slijedi retrogradno punjenje završnog dijela korijenskog kanala i njegovo pečačenje za to predviđenim materijalima. Na kraju se vraća gingivalni režanj, a zahvat završava šivanjem rane.

CISTEKTOMIJA

Cistektomija je oralno-kirurški zahvat uklanjanja zubne ciste iz čeljusne kosti. Zubne ciste su patološke šupljine obložene tkivom i ispunjene tekućinom. Nastaju uslijed upalnih procesa oko zubnih korijena ili neizniklih umnjaka.

Ciste se razvijaju i rastu relativno sporo. U početku na uzrokuju osjetne simptome zbog čega može proći više godina prije nego što budu otkrivene. Ciste razorno djeluju na okolno tkivo i mogu dovesti do ozbiljnih problema. Zahvat cistektomije preporuča se zato jer liječenje zuba uzročnika, pa čak ni njegovo vađenje, pri čemu cista ostaje prisutna u čeljusti, nije dovoljno. Cista će nastaviti rasti.

Kirurški zahvat cistektomije vrlo je sličan apikotomiji, provodi se u lokalnoj anesteziji, a traje između 30 i 60 minuta.

Prisutnost ciste potvrđuje se rendgenskim nalazom oštre ograničene ovalne tvorbe koja se u čeljusti nalazi samostalno ili na vrhu korijena zuba. Zahvat započinje podizanjem režnja zubnog mesa iznad područja ciste. Cistu se u potpunosti uklanja iz čeljusti, a ako se nalazi na vrhu korijena zuba, ovisno o njegovu stanju, zub se ili vadi ili se retrogradno puni završni dio njegova korijenskog kanala. U šupljinu koja ostane nakon odstranjivanja ciste može se aplicirati umjetna kost.

PODIZANJE SINUSA I NIVELACIJA ALVEORALNOG GREBENA

Implantologija je također dio oralne kirurgije, a postupak ugradnje implantata je oralno-kirurški zahvat u domeni specijalista oralne kirurgije.

Više o implantologiji pročitajte ovdje.

No, u područje oralne kirurgije uvrštavamo i niz regenerativno-predimplantoloških postupaka. Riječ je o slučajevima kada pacijent inicijalno nema odgovarajuće uvjete za ugradnju implantata. Regenerativna predimplantološka kirurgija podrazumijeva sve postupke povećanja (augmentacije) tvrdih i mekih tkiva na alveolarnom grebenu u svrhu dobivanja dovoljne ili optimalne količine tkiva za uspješnu implanto-protetsku rehabilitaciju.

PODIZANJE DNA MAKSILARNOG SINUSA (SINUS LIFTING)

Ograničavajući faktor za ugradnju implantata u stražnjim dijelovima gornje čeljusti često zna biti maksilarni sinus. U tim slučajevima poduzima se zahvat podizanja dna maksilarnog sinusa u svrhu nadogradnje kosti potrebne za postavu zubnih implantata.

Naime, ukoliko prođe duži vremenski period od nedostatka zuba u stražnjoj regiji oralne šupljine, može doći do pomanjkanja čeljusne kosti, a na mjesto gdje je ranije bila kost šire se sinusi. Implantate je nemoguće ugraditi bez odgovarajuće količine koštanog tkiva. Zbog toga je potrebno napraviti podizanje sinusa u njihov inicijalni položaj, a nastali dio sinusne šupljine ispuniti biomaterijalnom koji će vremenom okoštati i poslužiti kao odgovarajući temelj za buduće implantate.

RAZLIKUJEMO DVA POSTUPKA PODIZANJA SINUSA:

 • ZATVORENI SINUS LIFTING

Mali Sinus Lift izvodi se prilikom ugradnje implantata kada postoji dovoljan volume kosti za ugradnju implantata. Dno sinusa se podiže na odgovarajuću visinu, a na njegovo mjesto stavlja se umjetna kost kao materijal za augmentaciju.

 • OTVORENI SINUS LIFTING

Veliki Sinus Lift izvodi se kada kod pacijenta nedostaje veći volumen kosti pa se zahvatu podizanja dna sinusa prilazi bočnim pristupom unutar oralne šupljine.

Nakon oralno-kirurškog zahvata podizanja dna sinusa preporučeno je pridržavati se općih pravila ponašanja koje smo već iznijeli na početku. No, izuzetno je važno zapamtiti sljedeće:

Ni u kojem slučaju ne pokušavajte ispuhivati nos ili zadržavati kihanje!

NIVELACIJA ALVEORALNOG GREBENA

Nivelacija alveoralnog grebena – dijela čeljusti u kojem su čašice (alveole) u kojima se nalaze zubi – je predprotetski kirurški postupak kojim se ispravljaju nepravilnosti grebena u gornjoj i donjoj čeljusti.

Često nakon vađenja zuba dolazi do resorpcije tog dijela čeljusti odnosno do povlačenja kosti što kasnije otežava ugradnju implantata, ali i regeneraciju koštanih defekata i nošenje proteze. Nivelaciju je moguće provesti i prilikom postavljanja implantata, a ponekad se radi i neposredno nakon vađenja zuba.

Postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji.

OSNOVNI PODACI

Trajanje: 30min – 1h 30min / 1 – 2 termina
Anestezija: lokalna
Boravak: 1 – 2 dana
Povratak društvenim aktivnostima: 7 – 10 dana
Savjeti za oporavak: redovna higijena; čaj od kadulje

Rezerviraj termin

  *Obavezna polja


  TOP