fbpx

DENTALNA HIGIJENA

Bilo da je riječ o protetskom radu, održavanju implantata ili o redovnoj godišnjoj kontroli - sve su to razlozi zašto bi se trebali obratiti našem timu dentalne higijene!
Nakon pregleda kod doktora dentalne medicine i izrade plana terapije, prvi korak je posjet dentalnom higijeničaru. 

ŠTO OČEKIVATI OD POSJETA DENTALNOM HIGIJENIČARU?

Dentalni higijeničar će prvo sa Vama analizirati plan terapije te će na temelju radiografske snimke utvrditi  stanje zubi ispod zubnog mesa i u kosti. 
Profesionalni tretman čišćenja  provodi se sa minimalno invazivnim uređajima švicarske tvrtke EMS koja je vodeća u svijetu oralne higijene i prevencije oralnih bolesti.
Čišćenje zubi obuhvaća pjeskarenje EMS AIRFLOW pjeskarom koja uklanja pigmentacije i meke naslage sa površine zubi odnosno protetskih nadomjestaka.
EMS PIEZON uređajem uklanjaju se  tvrde naslage sa površine zubi.
Nakon čišćenja higijeničar će Vas uputiti kako pravilno održavati higijenu kod kuće, te koji su sljedeći zahvati u planu. 

TKO JE DENTALNI HIGIJENIČAR?

Dentalni higijeničar je medicinski djelatnik koji brine o oralnoj higijeni i prevenciji nastanka oralnih bolesti kao što su gingivitis, parodontitis i periimplantitis.
Educira pacijente kako pravilno održavati oralnu higijenu i daje individualne preporuke za određena stanja. Sposoban je obavljati profesionalna čišćenja usne šupljine ovisno o dijagnozi. Radi uz doktora dentalne medicine kako bi se pacijentu pružio kompletan tretman dentalne higijene. 
 
Nježni tretman AIRFLOW® & PERIOFLOW® osigurava brzo i ugodno uklanjanje biofilma, uklanjajući mrlje i djelomično mineralizirane naslage subgingivno i supragingivno.Zajedno s tehnologijom PIEZON® NO PAIN i njegovim dinamičkim odzivom snage, AIRFLOW® Master Piezon u mogućnosti je pružiti minimalno invazivni tretman kamenca i mineraliziranih naslaga - sve u jednom uređaju. 

 

ZAŠTO JE VAŽNO DOĆI NA REDOVITI PREGLED KOD DENTALNOG HIGIJENIČARA?

Redovita kontrola kod dentalnog higijeničara smanjuje rizik od pojave ili napredovanja oralnih bolesti.
Nakon temeljitog čišćenja kod higijeničara, a uz provođenje pravilne higijene kod kuće, preporučuje se kontrola dva puta godišnje tj. svakih 6 mjeseci.

 

ZAŠTO JE VAŽNO DOĆI NA REDOVITI PREGLED KOD DENTALNOG HIGIJENIČARA?

Redovita kontrola kod dentalnog higijeničara smanjuje rizik od pojave ili napredovanja oralnih bolesti.
Nakon temeljitog čišćenja kod higijeničara, a uz provođenje pravilne higijene kod kuće, preporučuje se kontrola dva puta godišnje tj. svakih 6 mjeseci.

 

KRVARI MI ZUBNO MESO, KAKO DA TO SANIRAM?

Gingivitis je oralna bolest koja zahvaća zube i zubno meso. Nastaje zbog neadekvatne oralne higijene i nakupljanja plaka koji iritira zubno meso. Zubno meso zbog te iritacije otiče, krvari tijekom četkanja i postaje bolno. Često kada se prilikom četkanja zubi pojavi krv ljudi prestanu četkati to područje, ali to je krivo. 
Gingivitis se liječi tretmanom EMS uređajem  i edukacijom kako kod kuće pravilno provoditi oralnu higijenu Philips Sonicare četkicom i popratnim materijalima kao što su zubni konac i interdentalne četkice. 
Profesionalnim čišćenjem te održavanjem oralne higijene kroz kontrolne preglede dva puta godišnje gingivitis je moguće izliječiti!

IMAM PARODONTITIS, KAKO DA SPRIJEČIM GUBITAK ZUBI?

Parodontitis  je kronična bolest usne šupljine koja nastaje nakon dugogodišnje neadekvatne oralne higijene i određenih faktora kao što su:
1.  Pušenje
2.  Dijabetes
3.  Stres
4.  Smanjen imunitet zbog određenih bolesti
5.  Hormonalne promjene (trudnoća, postmenopauza)
6.  Infekcije
7.  Zlouporaba droga
8.  Određeni lijekovi (antiepileptici, antihipertenzivi, antidepresivi)
9.  Neadekvatne krunice, mostovi i ispuni ispod kojih se skupljaju bakterije
 
Tim dentalne higijene u našoj Poliklinici koristi različite najmodernije tehnike i tretmane kako bi se spriječilo ispadanje zubi!
Parodontitis zahtjeva, uz osnovno čišćenje i profilaksu, struganje i poliranje korijena. Kod uznapredovalih oblika bolesti često se uključuje i antibiotska terapija, te se izvode kirurški zahvati. Vrlo je važna suradnja pacijenta i dobra oralna higijena. Kontrolni pregledi se dogovaraju svakih 3-4 mjeseca.  Ukoliko ste već uključeni u uspješnu parodontološku terapiju ne zaboravite da ona traje cijeli život. Briga za oralno zdravlje i redovne kontrole, čišćenja i savjetovanje s našim dentalnim timom pomoći će Vam „obuzdati“ parodontitis na duge staze. 

 

KAKO ĆE PARODONTOLOŠKI TRETMAN UTJECATI NA VAŠE ZDRAVLJE?

Briga za parodontno zdravlje pozitivno će se odraziti na Vas i Vaše tijelo. Parodontološki tretmani:

1.  spriječit će prerani gubitak zuba
2.  produljit će dugovječnost Vaših zubi
3.  poboljšat će sistemsko zdravlje 
4.  mogu doprinijeti kontroli kroničnih oboljenja
5.  vratit će Vam samopouzdanje i zdrav osmijeh 

 

KRUNICE I MOSTOVI, KAKO DA IH ODRŽAVAM ČISTIM? 

Uz pravilnu edukaciju sve je lako i jasno. Fiksni protetski nadomjesci zahtjevaju posebnu pažnju, bilo da su krunice, mostovi na zubima ili implantatima. Prilikom redovite kontrole kod dentalnog higijeničara obvit će se čišćenje i pjeskarenje. Čišćenje protetskih nadomjestaka EMS uređajima je siguran i pouzdan proces. AIRFLOW pjeskara u kombinaciji sa EMS prahom efektivno i sigurno čisti pigmentacije i naslage sa površina protetskog nadomjestka, a za one zahtjevnije situacije dentalni higijeničar će koristiti PI nastava na PIEZON uređaju. PI nastavak je revolucionaran jer svojim premazom omogućava uklanjanje naslaga sa protetskog nastavka uređajom bez straha da se nadomjestak ošteti. Nakon zahvata i kontrole higijeničar će Vas uputiti kako najbolje čistiti protetske nadomjestke.
Kombinacija Philips Sonicare četkice i popratnih sredstava kao što su posebno dizajnirani zubni konci za čišćenje ispod protetskog rada, do interdentalnih četkica i zubnih tuševa. 
Nakon tretmana kod dentalnog higijeničara čišćenje protetskih nadomjestka bit će lak zadatak.

IMAM KRUNICE / MOSTOVE NA IMPLANTATIMA, ŠTO JE VAŽNO ZNATI?

Prilikom održavanja higijene protetskih nadomjestaka na implantatima važno je znati da se razlikuje zub i implantat. Implantat zahtijeva izuzetno dobru oralnu higijenu kako bi se spriječila mogućnost nastanka PERIMIMPLANTITISA . 
Periimplantitis je bolest koja zahvaća implantate oko kojih se nije dobro održavala higijena. Implantat koji je okružen upalom, upaljenim zubnim mesom i naslagama na svojoj površini savršeno je mjesto za nastanak periimplantitisa. Područje oko implantata, sluznica i kost propadaju što strukturno ugrožava implantat i do ispadanje implantata, a to ugrožava stabilnost cijelog protetskog rada. 
Redovite kontrole kod dentalnog higijeničara svakih 6 mjeseci i pravilna higijena kod kuće vrlo su važni koraci u produljenju vijeka trajanja protetskog rada i implantata na kojima je fiksiran. 
Četkanje dva puta dnevno Philips Sonicare četkicom i korištenje vodenog tuša siguran su temelj za zdravu usnu šupljinu i implantate.

 

Prevencija je izrazito važan faktor sprjecavanja nastanka upalnih procesa: kontrola plaka, održavanje dobre oralne higijene te redovni odlasci kod dentalnog higijeničara, ključni su u borbi za očuvanje zdravlja usne šupljine.

Besplatno preuzmite brošuru - Dentalna higijena

Besplatan prvi pregled

Rezervirajte svoj termin

    *Obavezna polja


    TOP